Regnery.net Internet

HTML CSS PHP MYSQL JQuery SEO – internetoplossingen

Formulieren html maken

De basis van een dynamische site vormt het gebruik van formulieren. Hoe kun je gegevens verzamelen van gebruikers? Google en Facebook zijn er groot mee geworden. Door het slim gebruik maken van formulieren. Wij zijn voorlopig nog niet zo groot als Google, eerst maar eens de basis van formulieren html maken….

Formulieren html maken

Een zeer bekend formulier is de startpagina van Google. Dit is niets anders dan een simpel formulier midden op een site. Je kunt als bezoeker een zoekterm invullen en vervolgens kijken of je de gewenste informatie kunt vinden. Daarachter zit natuurlijk de nodige techniek. Maar het begint bij een simpel formulier.

De basis tags van een formulier:

<form method=”" action=”">
// formulier inhoud
</form>

De tag <form> geeft aan dat je een formulier start. Binnen dit formulier ga je vervolgens aan de slag. Twee belangrijke attributen vormen method=”" en action=”".

  • method=”": geeft aan op welke manier het formulier de informatie moet verwerken, namelijk via de GET methode of de POST methode. Dit komt verder aan de orde als we het formulier gaan verwerken met PHP.
  • action=”": geeft aan op welke pagina de code staat om het formulier te gaan verwerken. Als je namelijk eenmaal een formulier hebt, zal je met code (bijvoorbeeld PHP of ASP.NET) de informatie moeten gaan verwerken.

Teksten invoeren in het formulier

Een van de meest gebruikte onderdelen in een formulier is een invul vak. De code is:

<input type=”tekst” name=”naam” />
<input type=”password” name=”wachtw” />

Dit geeft een invulveld weer op je formulier. Met het attribuut type geef je aan wat voor soort invoerveld het betreft. In dit geval gewoon simpel tekst. Je kunt hier ook password als value opgeven, dan kun je de invoer niet meer lezen maar verschijnen er sterretjes.

Als je bezig bent met het verzamelen van meer informatie, je wilt bijvoorbeeld feedback hebben van je bezoeker, dan volstaat een invoer veld van één regel niet. In dat geval is het handig om een groter invoerveld te maken.

<textarea name=”tekstinv” cols=”15″ rows=”5″></textarea>

Als je bezig bent met het maken van een formulier, dan wil je natuurlijk op een bepaald moment de informatie verzenden. Daarvoor heb je een button nodig op je formulier waarmee je de informatie verwerkt.

<input type=”submit” name=”submit” value=”verzenden” />

De basis elementen van een formulier ken je nu. Vervolgens is het de vraag hoe je het formulier kunt valideren, verwerken en gebruiken. In de PHP sectie op deze site tref je de informatie aan.