Regnery.net Internet

HTML CSS PHP MYSQL JQuery SEO – internetoplossingen

HTML – tekst

Iedere site bestaat uit tekst. Grote stukken of kleine stukken tekst, links, een toelichting, een handleiding, allemaal informatie die je als webmaster via tekst wilt overbrengen aan je bezoeker. Deze tekst moet je kunnen opmaken om de site aantrekkelijk en leesbaar te houden. Hoe kun je in HTML met het opmaken van tekst omgaan?

Opmaken van tekst met HTML

Uiteindelijk gaat het altijd om de tekst op een pagina op internet. Je moet dus
wel weten hoe je bijvoorbeeld een stuk tekst vet krijgt en een ander deel cursief.
Of zelfs vet en cursief tegelijk.

De belangrijkste HTML tags voor het bewerken van tekst vind je hier onder.

Vet gedrukt <b>…</b>
Cursief <i>…</i>
Onderstrepen <u>…</u>
Doorstrepen <s>…</s>

[ad]

In dit overzicht zijn meerdere mogelijkheden om hetzelfde resultaat te bereiken. Om een mooi resultaat te behalen moet je de site op verschillende computers bekijken. Het liefst met verschillende browsers. Zowel Netscape als Internet Explorer en dan ook nog met verschillende edities. Niet alle tags werken overal goed.

Het nesten van tags.

Het is ook mogelijk om tekst en schuin en vet te maken. Het is heel simpel, maar vereist wel precisie.

Je moet de tekst in je editor selecteren en je drukt eerst op bold en daarna op italic (of andersom). Het idee hierachter is dat de tags een logische volgorde aanhouden. Dus in een voorbeeld komt het er als volgt uit te zien.

Voorbeeld

Vet en schuin  : in HTML tags ziet het als volgt eruit <b><i>…</i></b>

Je ziet hier een voorbeeld van het nesten van tags. Zo kun je later bijvoorbeeld ook tabellen gaan nesten. Het principe blijft dan hetzelfde. Om het overzicht te houden, is het slim om vanaf het begin meteen netjes te werken. Anders zie je door de bomen het bos niet meer.

Opmaak van de site

Het opmaken van je site doe je bij voorkeur via Cascading Style Sheets (CSS). Met deze taal kun je veel flexibeler je site opmaken en van stijl voorzien. Deze opmaak centraliseer je in een apart bestand. Vervolgens kun je op iedere pagina van je site dit bestand aanroepen om de stijl te krijgen die jij wilt. Wil je later iets wijzigen, dan hoef je maar op één plaats wijzigingen aan te brengen.