Regnery.net Internet

HTML CSS PHP MYSQL JQuery SEO – internetoplossingen

MYSQL inleiding

Een dynamische site kun je maken door PHP te gaan combineren met een database systeem. Een goede combinatie vormt PHP met MySQL. Zoals met alles begint nieuwe kennis met een inleiding, daarom deze MySQL inleiding.

MySQL inleiding

MySQL is een open source database systeem. Dit heeft een aantal voordelen.

Voordeel 1: prijs

PHP in combinatie met MySQL is een zeer goed alternatief voor ASP en SQL Server. MySQL is veel goedkoper om te draaien op de server dan SQL Server, het verschil zit in de licentie aanschaf. Let op: MySQL is niet altijd gratis. Laat je je site hosten bij een ISP, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. De ISP zorgt dan voor de licenties.

Voordeel 2: voorbeeld scripts

Op het internet zijn zeer veel voorbeelden te vinden van PHP en MySQL. Van zeer simpel opvragen van data tot zeer ingewikkelde applicaties. Ben je bekend met PHP, dan is het een kwestie van tijd dat je grotere applicaties gaat maken. Hier is het de bedoeling een inleiding te geven in het maken van een database met MySQL.

Aan de slag…

Als uitgangspunt neem ik dat je je site laat hosten en dat je de beschikking hebt over phpMyAdmin. Op je eigen computer kun je een testomgeving zetten. Een mogelijke test omgeving is EasyPHP. Dit pakket kun je downloaden van internet en op je computer plaatsen.

Stap 01: verbinding leggen met de database.

Van het begin wil ik je aanleren de gegevens voor het maken van de connectie op te slaan in een apart bestand. Dit bestand moet altijd een .php bestand zijn en bij voorkeur in een map die is beveiligd met een .htaccess bestand. Anders is het voor hackers te makkelijk bij de gegevens te komen als er iets mis gaat.

Voor het maken van een verbinding heb je een aantal gegevens nodig. Je moet weten de server naam waar de database staat, de gebruikersnaam, het wachtwoord en de naam van de database. Al deze gegevens krijg je van je ISP. Zo niet, vraag er dan naar.

Om de gegevens gedurende de hele site op te kunnen vragen, ga je er variabelen van maken. Ik neem hier zeer algemene benamingen voor. Voor een functionerende site is het beter om moeilijk te raden namen te nemen.

 <?php
  $dbhost = "localhost";
  $db = "database";
  $username = "gebruiker";
  $dbww = "wachtwoord";

    mysql_connect($dbhost, $username, $dbww);
    mysql_select_db($db);
  ?>

Met deze gegevens opgeslagen in verbinding.php kun je vanaf elke pagina een verbinding gaan maken. Het enige dat je dan moet weten is dat je met het commando include(‘verbinding.php’); de gegevens beschikbaar maakt voor je site. Voordeel is dat als de site naar een andere server gaat, de database verandert of wat dan ook, dat je alleen de pagina verbinding.php hoeft aan te passen. Op de rest van de site gaat het dan automatisch goed.

Via de functie mysql_connect(); heb je een verbinding gemaakt met het database systeem. Je kunt nu verbinding maken met een specifieke database. Dit doe je door middel van de functie mysql_select_db(); in PHP.

Let op: wij gebruiken hier niet de standaard foutmeldingen van PHP. Deze kun je wellicht goed gebruiken in je testomgeving. Maar in een live omgeving geeft dit veel te veel informatie weg over jouw site. Leer je daarom vanaf het begin aan zelf te werken met eigen opgestelde foutmeldingen! Later zal dit onderwerp nog verder aan de orde komen.