Regnery.net Internet

HTML CSS PHP MYSQL JQuery SEO – internetoplossingen

PHP class programmeren

Een class is een stuk PHP code waarmee je via PHP een object kunt maken. Zelf heb ik enige moeite gehad het concept te doorgronden. Dit komt doordat ik nooit een heldere uitleg heb kunnen vinden voor leken. Daarom dat ik hier nu een gooi doe om het idee van een class helder uit te leggen voor iedereen.

Mallen en blauwdrukken

Als je een boot bouwt, heb je een mal nodig. In de mal leg je met allerlei materialen de basis van de romp van je boot. Door de mal te verwijderen, heb je vervolgens een boot waarmee je kunt varen.

[ad]

Een ander voorbeeld is dat je eerst een blauwdruk hebt van een gebouw alvorens je het gebouw kunt neerzetten. Een blauwdruk kun je vervolgens iedere keer opnieuw gebruiken, maar het gebouw zet je steeds stuk voor stuk neer.

Class

Een class werkt niet anders. Binnen een class definieer je de randvoorwaarden van een object. Door het object vervolgens te vullen, krijg je een uitkomst waarmee je verder kan gaan binnen je programma. De class is steeds her te gebruiken binnen jouw code.

Dit heet object geöriënteerd programmeren ook wel OOP genaamd.

 Class functionaliteit geven

Binnen een class heb je te maken met properties en methods.

  • Property = variabelen of eigenschappen
  • Methods = functies waarmee je aan de slag gaat binnen de class.

Een property geeft een eigenschap van het object dat je maakt. Als je terugdenkt aan de mal waarmee je de boot maakt, dan kun je de boot een kleur geven. Dit is een property van het object.

Een method is moeilijker te begrijpen. Een method is een stukje functionaliteit binnen je class waarmee je het uiteindelijke resultaat wilt bereiken. Een boot moet voortbewegen op het water. Je kunt de boot een motor geven of alleen een mast met een zeil. Dit kan je in een method bepalen.

Als je binnen een class een method maakt, dan is deze method alleen binnen de class te gebruiken. Dit in tegenstelling tot zelf gemaakte functies. Een zelfgemaakte functie kun je in een apart bestand zetten en vervolgens overal binnen je code gebruiken.

Waarom classes gebruiken?

De vraag rest waarom je dan gebruik zou maken van een class? Als je uitgebreide applicaties gaat bouwen en je moet geregeld dezelfde functies gebruiken, dan is het zeer handig om classes te gaan gebruiken. Een class zorgt ervoor dat je je applicatie gaat opdelen in modules en vervolgens kun je de applicatie per module onderhouden. Zolang je ervoor zorgt dat aan de wijze waarop je de class aanroept niets verandert, kun je snel binnen een class een wijziging aanbrengen. De onderhoudsvriendelijkheid van je applicatie stijgt daardoor sterk.