Regnery.net Internet

HTML CSS PHP MYSQL JQuery SEO – internetoplossingen

Functie

Een functie geeft je de mogelijkheid code te maken waarmee je vaker een zelfde handeling kunt uitvoeren. Een voorbeeld is het opvragen van gegevens uit een database. De basis handeling is daarvoor steeds hetzelfde. Als je dit in een functie vastlegt, hoef je dit maar één keer te doen. Daarna hoef je alleen nog maar de functie aan te roepen en klaar. Hoe kun je een functie bouwen in PHP?

Functie bouwen in PHP

Allereerst zul je moeten leren hoe je een functie maakt in PHP. De standaard notatie van een functie ziet er zo uit.

<?php 
function Naam() { 
echo 'Klaas en Katrijn'; 
}
echo 'De naam is ' Naam();
?>

De naam van de functie is Naam(); in het voorbeeld. Je kunt hiermee op iedere willekeurige plek in de site de functie aanroepen. Door de functie Naam(); aan te roepen, laat je de functie zijn werk doen. Op deze manier minimaliseer je de hoeveelheid code om iedere keer weer dezelfde handeling uit te voeren.

Argumenten

Het voorbeeld hiervoor is wel erg simpel. Als je een meer praktisch bruikbare functie wilt, zul je argumenten moeten kunnen doorgeven aan de functie. Stel dat je een functie voor een rekenmachine wilt maken, dan moet je nummers kunnen gebruiken om de uitkomst te berekenen.

<?php
$nummer1 = 14; 
$nummer2 = 5;
function telOp($nr01, $nr02) {  
echo $nr1 + $nr02; 
}
telOp($nummer1, $nummer2); 
?>

Bovenstaand voorbeeld laat je zien wat je met een functie kan. Eerst zorg je voor de variabelen. Aansluitend stel je een functie vast waarmee je de berekening wilt uitvoeren. Daarna roep je de functie aan. Tussen de haakjes zet je de gewenste argumenten neer. De functie kan met deze input een handeling uitvoeren. In het voorbeeld hebben wij het over $nr1 en $nr2.

<?php 
function showDate($day, $date, $year) {  
echo $day.' '.$date.' '.$year; 
}
showDate('Dinsdag', 2, 2012); 
?>

Dit voorbeeld laat zien hoe je meerdere variabelen kunt doorgeven aan een functie.