Regnery.net Internet

HTML CSS PHP MYSQL JQuery SEO – internetoplossingen

Bouwen functie PHP vervolg

Het zelf maken van functies is iets waar je vanaf het begin mee aan de slag moet. En ja, inderdaad “moet”. Wen je er gelijk aan om functies te schrijven voor veel voorkomende taken. Dit bespaart je veel tijd en maakt het steeds makkelijker om snel een site in elkaar te zetten. Het onderhoud van je pagina is er ook gemakkelijker door.

Bouwen functie PHP vervolg

Kortom, aan de slag, verder met het bouwen van handige functies in PHP.

<?php
function headerpage(){
echo 'Dit is de header van je pagina';}

function footer(){
echo 'Dit is de footer van je pagina';}
?>

Dit sla je op in een apart bestand met de naam functie.php. Vervolgens maak je de pagina waarin je de functies gaat gebruiken.

 <?php
include('functie.php');
headerpage();
?>
<body>
<h1>De pagina zelf</h1>
<?php
footer();
?>

Deze pagina sla je op als index.php. Wat gebeurt er precies? Allereerst roep je het bestand aan waarin de functies staan gedefinieerd. Dit doe je door gebruik te maken van de php functie include(); boven aan je pagina. Aansluitend roep je de functie aan voor de header van je pagina. Daarna maak je de pagina zelf en tot slot roep je de footer functie aan.

Voordeel functies

Het voordeel van deze wijze van werken is dat je wellicht 20, 30 of meer pagina’s gaat maken met dezelfde footer en zelfde header. Wil je later iets aanpassen, dan kun je heel simpel de functie header aanpassen met wat jij wilt.

Op deze manier kun je natuurlijk veel verder gaan in het optimaliseren van je programmeertechnieken. Zo kun je het ophalen van data uit een database grotendeels via dit soort functies laten verlopen. Het schoonmaken van de input van bezoekers kun je via een functie laten verlopen. Zelfs het aanmaken van een wachtwoord of het verzenden van mail kan via een functie lopen.