Regnery.net Internet

HTML CSS PHP MYSQL JQuery SEO – internetoplossingen

Class database

Wanneer je veel met PHP werkt en databases zoals MySQL, herhaal je veel handelingen. Om dit werk wat gemakkelijker te maken, kun je een class database aanmaken. In deze class kun je verschillende taken opnemen, zodat je niet iedere keer hetzelfde werk hoeft te doen.

[ad]

Om een kleine indruk te geven hoe dat kan, daarom een simpel voorbeeld van een database class.

Class database

Allereerst maak je de class aan.

<?php  
/**
* Regnery.net / class database connectie
* 2012 - GPL
*/

class Database {
private $DB_HOST = '127.0.0.1';
private $DB_USER = 'root';
private $DB_PASS = 'ww';
private $DB_NAME = 'naam database';

function connect(){
$this->dbc = mysql_connect(
$this->DB_HOST,$this->DB_USER,$this->DB_PASS);
$this->db_connect = mysql_select_db($this->DB_NAME, $this->dbc);
return $this->db_connect;
}

function query($sql) {
$this->sql = mysql_query($sql);
return $this->sql;
}

function num_rows($result) {
$this->numbers = mysql_num_rows($result);
return $this->numbers;
}

function close(){
mysql_close($this->db_connect);
}

} ?>

In de class heb je vier functies. Allereerst de function connect. Hiermee leg je de verbinding met iedere gewenste MySQL database. Het enige wat je hoeft te doen is in de variabelen jouw gegevens op te nemen en klaar.

De tweede functie is de query. Hiermee haal je de informatie uit de database. Het enige wat jij hoeft te doen is in je pagina de juiste SQL op te nemen. de functie num_rows telt het aantal rijen in de tabel. En tot slot sluit de functie close de database verbinding.

Gebruik van de class in je site

Om de class vervolgens te gebruiken in je pagina,  moet je snappen hoe een class werkt. Om een idee te krijgen, daarom hierna een klein (simpel) voorbeeld. In dit voorbeeld werk je nog niet met gevalideerde gegevens, zodat je nog wel moet oppassen als je dit gaat toepassen in werkelijkheid. Maar voor leerdoeleinden is het geschikt.

<?php
$conn = new Database();
echo $conn->connect()."<br />";
$sql = "SELECT * FROM users";
$telrij = $conn->query($sql);
echo $conn->num_rows($telrij)."<br />";
?>

Allereerst initieer je een nieuw object met de class Database. Vervolgens kun je met de $conn de functies aanroepen waar jij iets mee wilt gaan doen. Probeer het maar eens uit op je eigen database en kijk hoe het werkt.

Wil je verder? Dan zul je met sql inject, xss en andere veiligheidszaken rekening moeten gaan houden. Ook kun je de class verder uitbreiden met insert, update en delete statements. Tot slot kun je ook nog de data ophalen in arrays en verder verwerken. Kortom, nog genoeg zaken om door te ontwikkelen. Maar als voorbeeld en begin van je class-php toekomst, is het een leuke start.