Regnery.net Internet

HTML CSS PHP MYSQL JQuery SEO – internetoplossingen

Webwinkel starten

Internet is aantrekkelijk. Internet is groot, snel en de bomen groeien tot in de hemel. Internet en snel geld verdienen lijken dan ook hand in hand te gaan. Niets is minder waar. Ondernemen via internet is een tak van sport waar je veel tijd en veel energie, heel veel energie in moet steken. Een webwinkel starten vergt veel kennis van zaken waar je als “normale” ondernemer niets mee te maken hebt.

Webwinkel starten

Een eerste introductie in het webwinkel starten lees je hier. Om meer kennis van zaken te krijgen, gaan wij hierna verder in op het fenomeen webwinkel.

  • Fiscaal gevolg webwinkel starten inkomstenbelasting

Je kunt vanuit niets een webwinkel starten. Je hoeft in beginsel niet eens een inschrijving te hebben bij de Kamer van Koophandel. Overigens is dit wel al snel aan te raden als je echt serieus aan de slag wilt gaan. Fiscaal kun je de inkomsten als inkomsten uit overige werkzaamheden aangeven in je aangifte inkomstenbelasting. Daardoor betaal je wel belasting over de inkomsten en kun je wel de met de omzet verband houdende kosten in aftrek brengen. Alleen ben je fiscaal geen ondernemer, zodat je geen aanspraak maakt op allerlei fiscale faciliteiten voor ondernemers (zoals MKB winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de fiscale oudedagsreserve).

Pak je de webwinkel direct groots aan en wil je er echt een onderneming van maken, dan is het wel raadzaam direct te kiezen voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Daarmee hangt samen dat het verstandig is om je direct als ondernemer op te geven bij de Belastingdienst. Raadpleeg in dat geval eens een belastingadviseur om je van goede raad te laten voorzien.

  • Fiscaal gevolg voor de omzetbelasting

Onafhankelijk van wat je bent voor de inkomstenbelasting, ben je voor de omzetbelasting veel sneller een ondernemer. Voor de omzetbelasting ben je ondernemer als deelneemt aan het economisch verkeer. Lever je goederen of diensten via de webshop aan derden, dan zul je jezelf als BTW ondernemer moeten opgeven bij de Belastingdienst. Dit houdt in dat je een BTW nummer krijgt en maandelijks, per kwartaal of per jaar aangifte BTW moet gaan doen.

BTW aangifte doen houdt in dat je over de omzet (inkomsten) BTW moet gaan afdragen en dat je over de kosten (bijvoorbeeld hosting, webdesign, inkoop producten) de BTW als voorbelasting mag terugvragen.

Kortom, fiscaal gaat je positie veranderen.Raadpleeg eens een belastingadviseur als je serieus aan de slag gaat met de start van een webshop.

  • Overige regelgeving start webwinkel

Afhankelijk van je product kunnen er soms aanvullende voorwaarden bestaan voordat je een webwinkel mag starten. In dat geval is het goed om eens een kijkje te nemen op de site van de kamer van koophandel. Dit is een goede start om verder te onderzoeken wat je nodig hebt aan vergunningen.