Hello world!

Leuk! Je hebt interesse in programmeren en bent op PHP uitgekomen. Dan ben je hier aan het goede adres. Wij vinden het leuk om op een zo simpel mogelijke manier onze kennis te delen. En dat doen we met deze site. We gaan ervan uit dat je een PHP server hebt en dat je deze kunt openen. Dan is het nu tijd voor je allereerste script.

Editor

Er zijn allerlei programma’s of editors waarmee je kunt programmeren. Van heel simpel tot zeer complex en tegen hoge prijzen. Voor nu volstaat Notepad. Met dit programma kun je namelijk je script bouwen en vervolgens als .php opslaan. Let erop dat je de standaard .txt wel aanpast naar alle bestanden als je opslaan als indrukt.

Hoe ziet je eerste standaard script eruit? Zoals alle tutorials beginnen: namelijk je laat de computer Hello World roepen op je scherm.

<?php
echo "Hello World!";
?>

Je opent met <?php en sluit af met ?>. Zo laat je de server weten dat daar je PHP programma staat. Met het commando echo geef je de server opdracht wat tussen ” ” staat op je scherm te schrijven. Je slaat het op als helloworld.php en je bent klaar om je eerste script op je server te plaatsen. Ga naar de site en type je naam van je bestand in de url en klaar is het.

Dit is uiteraard maar een heel simpel iets en heeft praktisch geen waarde. Maar ja, leren lopen deed je ook niet op één dag. Dus kalm aan. Heb je dit voor elkaar, dan kunnen we door naar wat meer inhoud.